Igy kezdődött...


1984-ben három
középiskolai tanuló
elkezdett


együtt gitározni:


Szabó Tibor Varga Attila Mihalovics János


"Lehet, hogy azért mert ez tűnt a legegyszerűbbnek, ének nélkül, gitáron játszottunk néhány igazán közismert Shadows dalt. "Abban az időben szinte minden fiatal zenekart alapított, a többségük hamarosan „kiszeretett” a zenélésből, de Mi nem.


… és a folytatás:

1985-augusztusában egy régi iskolatárs csatlakozott a trióhoz.

Kurityák István

Egy zenekar név ötlettel a "zsebében" beszállt a csapatba dobosnak és így megalakult az első zenekarunk Szinkron néven. Mint később megtudtuk ilyen nevű zenekar már létezett, de erről majd később még beszélünk. Egy 3m x 3m –es helyiségben kezdtünk el próbálni hatalmas lendülettel és lelkesedéssel. De az élet közbeszólt: 1986-februárban, majd májusban lecseréltük a civil ruhákat angyalbőrre. Ez a kis kirándulás két évet vett ki a zenekar életéből.


1988-89 -ben a Szinkron félig-meddig leszerelve elkezdett újra dolgozni, és egy énekes is Kádár László

beszállt a csapatba. Vele elkalandoztunk egy kicsit a country zene világába, de azért a jól bevált Shadows dalok is megmaradtak. 1989 végén Varga Attila kilépett a csapatból, és a helyét Fábián Attila vette át. Miután Kádár Laci is elhagyta a csapatot újra az instrumentális zene kerül előtérbe. 1990 márciusában igen komoly esemény történt velünk, elhatároztuk, hogy úgy mint sokan mások, ORI vizsgát teszünk. Nagyon komolyan készültünk a vizsgára és büszkék voltunk arra, hogy az akkori zenei élet kiemelkedő személyiségei előtt tettünk vizsgát. Közben ORI közölte, hogy ilyen néven már van a nyilvántartásukban egy zenekar ezért keressünk másik nevet. Ez nem volt egyszerű, és mivel személyre szóló volt az engedély, nem is törtük magunkat az új név megtalálásával. Augusztusban felléptünk a Mosolygó Antal Művelődési házban megrendezett tehetségkutató versenyen, ahol az elnök, Berki Tamás azt javasolta, hogy írjunk saját dalokat, mert a Shadows dalokat bármennyire is szeretjük és kiválóan játszuk, nem a sajátjaink. Ezen a rendezvényen tudtuk meg, hogy megrendezik az első magyar R’n’R fesztivált, amire rögtön beneveztünk.


Cser Mihály

1990 szeptemberben Fábián Attila kilépett a bandából így a zenekar basszusgitáros nélkül maradt. …közben megszületett a zenekar első saját szerzeménye a Táncparkett, melynek szerzője Szabó Tibor.A zenekarnak még mindig nem volt igazi neve, míg a Jani "Mihalovics János" javaslatára „megszületet” az új név: Tickett és egészen 1995 -ig ezen a néven léptünk fel. 1990 dec. 30.-án felléptünk az Első Magyar R’n’R fesztiválon egy vendég basszusgitárossal. Itt játszottuk először a Táncparkett c. dalt. Kitűntünk a részvevők közül azzal, hogy csak instrumentális dalokat játszottunk szép sikerrel. Erről a fesztiválról az MTV leadott egy műsort, így látható és hallható volt többek között a Táncparkett is. 1990-1994 között rengeteg R’n’R klubban léptünk fel nem kis feltűnést keltve az instrumentális zenével. Az akkori jampi gyerekeket elbűvölte a gitárzene Ebben az időben egy új basszusgitáros került a zenekarba Cser Mihály és újra beszállt Kádár Laci, akivel főleg Cliff Richard dalokat játszottunk. Aztán persze más előadók dalai is bekerültek a műsorunkba.


Barcs Endre

A zenekar neve is megváltozott, a Shades nevet vettük fel, ezzel is jelezve az együttes zenei irányzatát, miszerint „Árnyék” zenét játszunk. (Erről a névről egy kicsit később még lesz szó.) 1990-ben összeismerkedtünk a rádiós Barcs Endrével, aki elkötelezett gitárzene rajongó volt, és aki segített, hogy a Magyar Rádió egyik stúdiójában felvehessünk néhány saját ötletünket. A két stúdió nap eredménye: három gitár dal: Táncparkett, Árnyalat, SL témája és egy félig kész énekes dal, mivel Laci barátunk másnap kórházba került. Ezeket a dalokat a Magyar Rádió ’Z’-sítette, ami röviden azt jelenti, hogy érdemesnek tartotta arra, hogy a rádióban lejátszák. Ebben az időben több interjú készült a Magyar Rádióban a Tibivel (Szabó Tibor) ezzel is népszerűsítette ezt a zenét és a zenekart. Ezeket, a lehetőségeket mind Barcs Endrének köszönhettük. Ez a zenei idill 1994-ig tartott. Ekkora olyan feszültségek alakulnak ki a zenekaron belül, hogy törvényszerű volt a zenekar felbomlása, Szabó Tibor kilépett a csapatból. (Az ezt követő átmeneti időszakkal nem foglalkozunk, mert az nem a Hundows története) 1994 -ben


Somogyi László

a zenekar jó barátja, azzal kereste meg Szabó Tibort, hogy van egy lehetőség egy CD kiadására, ha össze tudjuk újra hozni a zenekart és a zenei anyagot. Egy találkozás után, mindannyiunk örömére újra összeállt a Hundows, bár ekkor még Shades -nek hívták. Egy évvel a megkeresés után (1995-ben) elkészült az együttes első, és immár valóban Hundows névvel megjelenő CD -je. Mint már utaltam rá, a nevet azért kellett megváltoztatni, mert Angliában a ’60-as évek elején, Hollandiában pedig a ’80-as években volt Shades nevű együttes. Nekünk nem jutott eszünkbe semmi olyan név, ami frappánsan jellemezné a zenekart, és zenei arculatát. Ekkor jött Somogyi Laci barátunk ötlete: HUNDOWS. (Első hallásra kicsit furcsa volt, hiszen fonetikusan a hungária még jó, de a hundows nem igazán. Tehát angolosan kell kiejteni hándoz. Így már teljesen oké és hamar megbarátkoztunk vele)


A Hundows 1995-ös felállása a következő:  Szabó Tibor - szólógitár  Mihalovics János - ritmusgitár  Kurityák István - dob  Cser Mihály - basszusgitár 1995 -ös év, még egy dolog miatt nagyon fontos és lényeges év! Magyarországról a Hundows volt a második olyan előadó, aki kijutott Hollandiába egy R’N’R fesztiválra

Eindhovenbe.

Az erről szóló cikkek, képek megtekinthetők a honlapon. Itt ne felejtsük el megemlíteni azt a zenészt, aki sajnos már nincs közöttünk, de akinek a zenei munkássága nélkül a magyar beatzene, és ezen belül az instrumentális gitárzene ma nem tartana ott ahol tart. Ő Faragó ’Judy’ István. Ő volt az első magyar zenész-gitáros, aki kijutott Tilburgba, a Hollandiában minden évben megrendezésre kerülő Cliff és Shadows fesztiválra) 1995-1996-itthon megrendezett R’N’R fesztiválok, és több tucat fellépés után ’96 végén megválik a zenekartól Cser Mihály. Helyét az együttes régi barátja, Tarsoly Lajos veszi át. Ő már benne volt egy rövid ideig a csapatban az után, hogy Szabó Tibor kilépett, így a repertoár egy részét már ismerte, tehát gyorsan össze tudtuk hozni a két-három órás zenei anyagot.


1995-2003 között kiemelkedően fontos esemény nem történt velünk, sok fellépés különböző helyeken. A váci utcában, egy sörözőben, amit nagyon sok külföldi látogatott, négy évet játszottunk végig. Ám egy lényeges dolog mégis történt: 1998-ban kezdődött és máig is tart, hogy minden év novemberében fellépünk a Pestújhelyi Közösségi Házban egy nagyon hálás, 80-100 fős közönség előtt, akik igazán szeretik ezt a könnyed gitárzenét (még az előforduló bakikat is lelkesen meg tapsolják ?).

2003 -ban a Hundows nekiállt a második lemez elkészítésének. Az akkori felállás: Szabó Tibor szóló gitár, Mihalovics János ritmus gitár, Tarsoly Lajos basszus gitár, Kurityák István dob. Egy esztergomi stúdióban vettük fel a zenei anyagot, amit szintén a Rock In Box record adott ki. 2004 –ben megjelent a második CD, Séta Hundowsiában címmel. Mint a Táncparkett c. lemezből, úgy a Séta Hundowsiában c. lemezből is a nyugati országokban vettek meg nagyon sokat. 2005 –ben a Hundows is felismerte, hogy valamit tenni kellene a műsor anyaggal, mert szép és jó a gitárzene, de nem elég. Így lett egy 15-20 dalból álló énekes repertoár. Ebben az időben próbáltunk találni valakit, aki segíteni tud abban, hogy a zenekarnak több bulija legyen.


Így került a képbe Danyi Attila neve, aki valamikor a legendás Scampoló együttes gitárosa és vezetője volt. Találkoztunk, és abban maradtunk, hogy felvállalja a zenekar menedzselését, de a kapcsolatunk, mint menedzser-zenekar, rövid életű volt. Újra megfeneklett a Hundows, egyre kevesebb lett a fellépés, egy kicsit mindenki inkább a családjával töltötte az időt. Közben Tarsoly Lajos egy másik együtteshez is eljárt zenélni, kisegíteni mint basszusgitáros, és végül 12-év együtt zenélés után, 2007-ben átigazolt ebbe az együttesbe.

A Hundowsnak szinte elölről kellett kezdenie mindent, egy régen már velünk játszó basszusgitáros állt be a csapatba, Fábián Attila. Nagy lelkesedéssel kezdett neki a próbáknak, de a kihagyott 15 évet be kellet pótolni, és egy elég tekintélyes repertoárt kellett - kell betanulni. Most már szerencsére ennek a végén járunk, és a lelkesedés az óta sem csökkent. 2009 -ben egy rendkívül fontos esemény történt. Létre jött a Pestújhely Közösségi Ház rendezésében, de az összes fellépő szervezésében a Hazai Gitárzenekarok Első Találkozója, melyen a Hundows is részt vett. Nagyon jó buli volt és mindenki, közönség, fellépők szép emlékekkel térhettek haza és persze azzal a tervel, hogy ennek kell, hogy legyen folytatása.


A Hundows pedig dolgozik tovább, mert tervünk, hogy a közel jövőben egy új lemezt készítsünk, folytassuk a fellépés sorozatot a Pestújhelyi Közösségi Házban, és minél sűrűbben találkozzunk a közönséggel. Nos, 2010 a kihívások éve lett a Hundows számára. Egyrészről nagy sikerrel szerepeltek a Hazai Gitárzenekarok II. Találkozóján, másrészről a hollandiai Tilburgban megrendezett 50. Cliff and Shadows Fan meeting-en is learatták a babérokat. Ez az év a szerencse éve is volt. Beindulni látszott a szekér! Számtalan sikeres fellépésük volt, melyek közül egy-egy helyszínre többszőr is visszatértek. 2010. novemberében ünnepelték fennállásuk 25. évét! A zenekar egy 3 órás koncerttel készült a nem mindennapi eseményre, melyet, a méltán népszerű Faragó Judy István emlékének ajánlották. 2010. tavaszán lehetőségük volt az RTL Klub reggeli műsorában szerepelni. A 2012. év utólsó két hónapjában nagy megtiszteltetés érte a zenekart!


Végre hallhatóvá váltak napi szinten többszőr is egy népszerű kereskedelmi adó zenei palettáján. Ez az adó a Sztár FM volt.

Mindent összevetve, ha megnézzük a 2010-es koncert naptárt láthatjuk, hogy egy folyamat kezdetét élte meg a Hundows melynek, remélhetőleg csodás folytatása lesz 2011.

folytatás szerkeztés alatt........